Khamis, 6 Oktober 2011

Pajeri Labu


  

Bahan-Bahannya
1 biji labu dipotong segiempat
10 gm minyak masak
20 gm bawang merah
20 gm bawang putih
10 gm halia
½ inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
8 kuntum bunga cengkih
1 sudu teh halba campur
1 sudu teh rempah kari
30 gm udang kering
20 gm kerisik
100 gm santan
garam & gula secukupnya
Cara Membuatnya.
Tumis bawang merah, bawang putih & halia yang dihiris halus. Kemudian masukkan kulit kayu manis, bunga cengkih & halba campurhingga naik bau barulah dimasukkan pula rempah kari & udang kering. Kacau hingga sebati & dimasak hingga maik minyak. Ahkir sekali barulah dimasukkan santan & labu. Biarkan hingga mendidih & labu menjadi lembut barulah dimasukkan kerisik & gula secukupnya. Masak sehingga kuah menjadi pekat.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan